29 Aralık 2014 Pazartesi

Kader İrade Sorumluluk Bilinci

çok seçenekli dünya ve orada ölüme kadar geçireceğiniz hayat sizi bekliyor. dikkat edin yaptıklarını Allah' a "O, diledi, dilemeseydi olmazdı" diyenler yamulmuş kader inançlarını bir daha gözden geçirsinler.

"İsra 13 Ve Biz, her bir insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık. Nitekim Kıyamet Günü onun önüne, (dünyada yapıp ettiği) her şeyi kayıtlı bulacağı bir sicil koyacak (ve diyeceğiz ki):14 “Oku sicilini! Bugün kendi hesabını görmek için sen sana yetersin!”

"Müddessir 38 Her insanın (akıbeti) kendi kazandıklarına bağlıdır; 39 ancak iyiler müstesna"

hastalanmış kader inancı...

Allah'ın yarattığı kader inancını düşünce merkezine koymayıp ta, mikrop kapmış halini koyanlar, hayata da o hastalanmış kader inancı ile bakarlar. her şey ikinin arasında cereyan eder. örneklersek; zulüm eden ve zulüm edilen. yamuk kader inancın da; zulüm eden kişi kaderinin böyle olduğunu düşünür. zulüm edilen kişi de, uğradığı zulmü kader olarak kabul ettiğinden, zulme karşı dayanıklılığı (sabrı) artar. ve her başına geleni Allah'a fatura etmeye başlar. ancak neyin Allah'tan, neyin kuldan geldiğini ayırt edemeyen biri için Allah'a çıkardığı bu fatura iftira niteliği taşır. yok edilenin kaderini Allah yazdı ise, yok edenin de kaderini Allah yazmıştır, neden itiraz edilir ki? kader ayetlerle sabittir.

İsra 13 / Müddessir 38-39

doğru bakış açısı: iyilik uğruna sabretmek, zulme karşı koymak. çünkü iyilik Allah'tandır. zulme sabır da Allah yoktur. çünkü Allah kullarına zulmetmez. insan hem kendine hem de karşısındakilere zulüm eder.

"Yunus 44 Şüphe yok ki Allah, insanlara hiç bir şekilde kötülük etmez; fakat insanlar kötülüğü kendi kendilerine ederler."

" Nisa 147 Eğer siz Allah’a şükreder ve iman ederseniz, Allah size azap edip de ne yapsın?"

insan burada neyi unutmuştur? Allah'ın kendinden insana yetecek kadar verdiği irade bilinci ve sorumluluk duygusunu. irade varsa seçim vardır. seçim varsa imtihan vardır. Allah yasasını böyle kurmuştur.

irade ve sorumluluk...

irade kaderi kontrol veya değiştirmeyi sağlar. sorumluluk duygusu ise kontrol veya değiştireceği kaderlerin sorumluluğunu almayı. insan bir hareket yaptı mı bir kaderi başlatır veya değiştirir.

örnek: duran topa vurdunuz bir yönde kaderini yaşamaya başladı, başka biri vurdu mu o kader değişir ve son vuranın çizdiği kader yaşanmaya başlar. topa yön vermek irade ister gol olması golcünün, olmaması ise kalecinin sorumluluğudur. bunların arkasın da hep insanın iradesi vardır. daha arkasın da ise, tüm kainatın kanunlarını yazıp yöneten Allah'ın İradesi vardır.

Allah seçimini yapar ve yarattığı dünya da yarattığı insanın iradesine sunar.

örnekleyelim; Allah namaz kılmayı emretmiştir, namaz artık insanoğlunun kaderi olmuştur. fakat kılmak veya kılmamak sizin tercihinizdir. tercihlerden birini yaparak ömrünüzü bitirdiğinizde, Allah'ın İrade ettiği yere konursunuz.

Allah'la başlayıp Allah'la yaşanan hayat Allah'ın olduğu yere konur.

Allah diğerinden korusun.

"A'raf 51 Onlar ki, dinlerini oyun ve eğlenceye çevirip dünya hayatının albenisine kanmıştılar!” cevabını verecekler. Dahası, onlar nasıl bu Hesap Günü’nün gelip çatacağını unuttular ve mesajlarımızı inkâr ettilerse, Biz de bugün onları unutulmaya terk edeceğiz. 52 Zira Biz onlara, inanmaya gönüllü bir toplum için bir yol haritası ve rahmet pınarı olan, tarifsiz bir bilgiye dayalı izahlarımız bulunan bir kitap iletmiştik."

selam ve dua ile Allah'a emanet olun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder