23 Aralık 2014 Salı

Namaz


Bana namaz nedir diye sorarsanız, namaz üniversitedir derim.

Namaz bir ibadet olabilir fakat ibadet içinde öğreti varsa ve o öğreti hayatınızın yaşam kaynağı ise işte o (salat)namazdır.

Eğer bir öğretiden yoksun namaz kılıyorsanız ve kıldığınız namaz da ne dediğinizi dahi bilmiyorsanız o namazın size katacağı bir şey olmayacaktır. Peki insanlar neden namaz kılıyorlar ki? Kime neyi ispat ediyorlar? Ellerine ne geçiyor namaz da kaldıkları sürede? Hissiyat! başka hiç bir getirisi olmayan hissiyat ibadeti. Namaz anlaşılmadan kılınır; Kur'an anlaşılmadan okunur! İnsanlar nerede Kur'an öğrenecekler buralarda öğrenmezlerse? Hiç bir zaman hayatlarının kaynağı Kur'an olmayacak! Böyle bir insan topluluğunu kim ne yapsın? Namaz da Kur'an okunur, başka bir şey okuyamazsınız insanlar neden böyle bir prensip olduğunu hiç sorgulamazlar mı? Bilmediklerini o lisan ile bilene okumanın mantıklı bir izahı var mı acaba? Ey insanlar; Allah Arapça biliyor farkında mısınız, siz bilmiyorsunuz! Geleneğinizi yaşıyorsunuz evinizde babanızın, annenizin, dedenizin yaptığını tekrar ediyorsunuz. Hem İslam içindesiniz, Müslümansınız ama kitabınız da ki en ufak surenin bile ne anlattığını bilmiyorsunuz. Sizin sonunuz nasıl olacak sizce? Ölüp te huzura çıkınca ne mazeret ileri süreceksiniz? Kur'an'ı Arapçaya mahkum ettiniz değil mi? Ancak sure böyle demiyor.

Yusuf suresi:

1 Elif-Lâm-Râ!

BUNLAR, hakikati beyan eden kitabın (olan-biteni) açıklayan âyetleridir. 2 Biz onu Arapça bir hitab olarak indirdik: belki bu sayede, kafanızı kullanırsınız. 3 Bu Kur’an’ı sana vahyetmekle

4 Biz, sana naklettiklerimizi en güzel, en açık seçik bir biçimde nakletmiş oluyoruz:5 oysa ki sen, bu hitaptan önce (vahyin ne olduğundan) habersizdin.

 

Araplara inene tabii ki Arapça olacak; ama burada mesele lisan değil ki. Maksat insanlar anlasınlar diye dillerinde indirilmiş. Anlamadıkları bir hitab ile nasıl doğru yola yönelecekler. Anlayan insanla, anlamayan insan bir olabilir mi? O insanlar nasıl dinlerini öğrendiler sanıyorsunuz? Tabi ki namaz da. Tabi size gelenekçiler namaz Miraç'ta hediye edildi diye anlattılar değil mi? Hata noktası burası. Kur'an okumayan ama masala meraklı olanlara hele de bu masalcılar Alimler olursa başa geleceğe de şaşırmamak lazım. İbadet ilk defa Alak suresinde geçer. İbadet ile de kasıt edilen namazdır.
 

Alak suresi:

"11 (Ve sen ey ibadete engel olan!) Hiç o hidayet üzere midir diye geldi mi aklına?"
 

Kur'an geliş sırasına göre değil, sahabelerimiz tarafından konulara göre sıralanmıştır. Geliş sırasına göre bakarsak tüm o Miraç hadisesi ve 50 vakit pazarlıklı yahudi uydurması masal da buhar olup uçar. İşte ispatı....

 

Ta-ha suresi:
 

130 Öyleyse, artık onların söyleyeceklerine karşı sabırlı ol! Bir de güneşin doğumu ve batımından önce Rabbinin aşkın olan yüce zatını (namaz kılarak) hamd ile an! Yine gecenin bazı saatlerinde ve gündüzün belli zamanlarında (namaz kılarak) O’nun yüce zatını an  (ki, O’ndan) razı olduğun belli olsun!
 

132 Öyleyse yakınlarına namazı emret ve sen de bunun üzerinde kararlı ol! Biz senden rızık istemiyoruz; seni Biz doyuruyoruz: ve mutlu son (kişinin) sorumluluk bilincine bağlıdır.
 

Sure ve ayetler ortada. İniş sırasına göre okuyunca Miraç ta namaz hediye edildi masalı gitti uyumaya. Ama çok Müslüman'ı uykuya yatırdı, çoğu da uyku da öldü.
 

Kardeşlerim; yalancı tarikatlardan ve dini uyuşturucu olarak satan şeyh gafillerinden kendinizi kurtarın. Ya Kur'an'a yani şaibesiz bilgiye döner hayatınızı ibadete çevirirsiniz, yada masalcılar sizi uykunuz da öldürürler.
 

Allah hepimizi şer olmuş insanlardan korusun. Amin   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder